Home Το Χωριό Κισσός Μνημεία - Αξιοθέατα Τοποθεσίες και άλλα

Τοποθεσίες και άλλα

• «Η Παλιά Βρύση»

Κάτω από την κεντρική Πλατεία του χωριού και μεταξύ δύο αιωνόβιων πλατάνων βρίσκεται το παλιό υδραγωγείο ή παλιά βρύση, όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Αποτελεί σπουδαίο έργο τέχνης με πλήθος διακοσμητικών στοιχείων.

 

• Το Δάσος στους Βατολάκους

Σε έκταση 600 περίπου στρεμμάτων, δημιουργήθηκε το 1985 από την Διεύθυνση Δασών Νομού Ρεθύμνης, ένα θαυμάσιο δάσος σε παραχωρηθείσα από την τότε Κοινότητα Κισσού έκταση. Η ποικιλία της χλωρίδας είναι μεγάλη, τόσο στα είδη των δένδρων που φυτεύτηκαν (Πεύκα, Κυπαρίσσια, Ακακίες κλπ.), όσο και στα αυτοφυή ( Πρυνάρια, Αγριελιές και κάθε λογής θάμνοι και βότανα).

 

• Τοποθεσία Αγία Παρασκευής

Στην περιοχή αυτή που βρίσκεται και το φερώνυμο ξωκλήσι υπάρχει πηγή με το πιο κρύο και κρυστάλλινο νερό που μπορεί να συναντήσει κανείς στον οικισμό, ενώ η περιοχή είναι κατάφυτη από πανύψηλα δέντρα όπως πλατάνια και πρινάρια, οπωροφόρα δέντρα και καταπράσινους θάμνους. Η θέα από το ξωκλήσι προς το Φαράγγι του Κόκκινου Δέτη είναι μοναδική.

- Βόρεια του Δάσους βρίσκεται το Κισσανό φαράγγι με τον επιβλητικό Κόκκινο Δέτη όπου φωλιάζουν αρπακτικά πτηνά. Συχνά εκεί συναντάμε γύπες, γεράκια και άλλα όρνια.

 

• «Το Σημάδι», το φυσικό ρολόι των ντόπιων.

 

• Οροπέδιο «Γιους Κάμπος»

gioyskampos (2) [Sm] gioyskampos (3) [Sm] gioyskampos (4) [Sm] gioyskampos [Sm] yious_kampos

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Όρους Κέντρος μεταξύ των χωριών Σπηλίου, Κισσού και Γερακάρι, με καλές οδικές προσβάσεις και από τα τρία χωριά. Έχει υψόμετρο περίπου 750 μέτρα. Θεωρείται παράδεισος για τους βοτανολόγους, το επισκέπτονται από πολλές χώρες για να μελετήσουν την πλούσια χλωρίδα του, και ιδιαίτερα τα πολλά είδη ορχιδέας που ευδοκιμούν. Επίσης, φύεται ένα από τα ελάχιστα είδη αυτοφυούς τουλίπας στην Κρήτη, και συγκεκριμένα η εντυπωσιακή κόκκινη τουλίπα Tulipa Doerfleri .
Το οροπέδιο είναι ένα από τα πιο παραγωγικά μέρη του νησιού μας. Ακόμα και σήμερα καλλιεργούνται ποικίλα δημητριακά. Ξακουστό, όμως, είναι στην Κρήτη για την παραγωγή άνυδρων κηπευτικών όψιμης περιόδου. Στο οροπέδιο υπάρχει μία καταπληκτική τοποθεσία. Είναι η πηγή του Αγίου Ιωάννη με το κρυσταλλένιο νερό, τα τεράστια πλατάνια και το γραφικό εκκλησάκι. Η θέα προς το οροπέδιο είναι μοναδική.

 

•  Το Φαράγγι και ο Κόκκινος Δέτης

Βόρεια του Δάσους βρίσκεται το Κισσανό φαράγγι με τον επιβλητικό Κόκκινο Δέτη όπου φωλιάζουν αρπακτικά πτηνά. Συχνά εκεί συναντάμε γύπες, γεράκια και άλλα όρνια.

•  Τριόδι (T r i o d i) ή Τριγιόδι

Το όνομα αυτό, που σήμερα σώζεται με μια μικρή παραφθορά, είναι γνωστό εδώ και πέντε περίπου αιώνες και είναι λέξη σύνθετη οι (τρεις + οδοί), δηλαδή το τρίστρατο. Σήμερα το γνωρίζουμε ως τοπωνύμιο. Το πιθανότερο όμως είναι, ότι το τοπωνύμιο έμεινε από το όνομα που είχε ένα μικρό χωριό το (Triodi) -έτσι ακριβώς γραφόταν στα Ενετικά έγγραφα - που ήταν στην περιοχή αυτή. Το τοπωνύμιο αυτό βρίσκεται στη δυτική, νοτιοδυτική πλευρά της κτηματικής περιφέρειας του Κισσού και πρόκειται για μεγάλη, καλλιεργήσιμη και αρκετά γόνιμη έκταση, η οποία επεκτείνεται και δυτικότερα μέσα στα όρια της κτηματικής περιφέρειας του Σπηλίου (Σπηλιανό Τρι(γι)όδι).

Στη διάθεσή μας σήμερα έχουμε αρκετές γραπτές ιστορικές μαρτυρίες για την ύπαρξη του χωριού αυτού, που είναι:

1. H απογραφή του πληθυσμού της Κρήτης το έτος 1583 από τον Πέτρο Καστροφύλακα - έγινε τον τελευταίο αιώνα της Ενετοκρατίας στην Κρήτη - αναφέρει το χωριό (Triodi) Τριόδι με 29 κατοίκους (7 άνδρες, 12 γυναίκες, 9 παιδιά και 1 γέροντα).

2. Το Τριόδι επίσης αναφέρεται και το έτος 1633 και είναι μεταξύ των χωριών που ήταν υποχρεωμένα να επανδρώνουν τη σκοπιά στον Άι Βλάση στα Σακτούρια. Τα υπόχρεα χωριά ήταν ο Κισσός, το Δουμαργιό, ο Πλατανές, η Κρύα Βρύση, οι Γέροντες, ο Κάτω Κέρας, ο Άι Βλάσης και το Τριόδι. Υπεύθυνος ήταν ο Μιχελής Τρουλλινός και είχε πέντε σκοπούς.

3. Αναφορά στο χωριό Τριόδι γίνεται επίσης σε δύο νοταριακά έγγραφα, από το νοτάριο (συμβολαιογράφο) Τζώρτζη Τρωίλο. Στη με αριθμό και ημερομηνία πράξη του 12/8-2-1589 αναφέρει, ότι ο παπά Κωνσταντίνος Τρουλλινός από το Τριόδι παραβρέθηκε ως μάρτυρας στη σύνταξη της διαθήκης του Δομίνικου Μουδάτσου από το Σπήλι. Το δεύτερο είναι η με αριθμό και ημερομηνία 16/17-6-1589 πράξη, η οποία αναφέρει ότι ο Νικόλαος Τρουλλινός κάτοικος του χωριού Τριόδι, δηλώνει πως εξοφλήθηκε από τον επίτροπο του πεθερού του Μιχαήλ Τζίμπλη.

Από το έτος 1633 και εντεύθεν δεν έχουμε άλλη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη του χωριού αυτού, ούτε αναφέρεται στα κατάστιχα του λεπτομερέστατου Οθωμανικού Κτηματολογίου του έτους 1670. Είχε μεσολαβήσει στο μεταξύ η κατάκτηση της δυτικής Κρήτης από τους Τούρκους τα έτη 1645 και 1646 και φαίνεται, ότι έκτοτε το χωριό εγκαταλείφθηκε. Οι κάτοικοί του, σύμφωνα με τοπική παράδοση η οποία σώζεται ως τις μέρες μας, εγκατέλειψαν το Τριόδι και εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό Ακτούντα.

Η θέση του χωριού Τριόδι βρισκόταν λίγο δυτικότερα από τη θέση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Κουρταλιώτη. Σήμερα ελάχιστα χαλάσματα μαρτυρούν την ύπαρξή του εκεί. Η εκκλησία κάλυπτε τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του χωριού και ο χώρος γύρω από αυτήν χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο. Υπάρχουν ακόμα οι τάφοι γύρω της.

Η εκκλησία αυτή ωστόσο έχε τη δική της ιστορία, όπως μου διηγήθηκε ο Νικόλαος Χ. Ανυφαντάκης (1900-1985), παππούς μου από τη μητέρα μου, που σε σχετική συζήτηση μου είπε τα εξής:

"Την εκκλησία αυτή τη θυμούμαι ως παιδί χαλασμένη. Ήτανε ένας σωρός από πέτρες, ωστόσο όμως ξεχώριζε ολοκάθαρα το σχήμα και το ιερό της. Αφού γυρίσαμε από τη Μικρά Ασία το έτος 1922 μια ομάδα νέων από τον Κισσό πήραμε την απόφαση να την ξαναφτιάξουμε. Το είχαμε ας πούμε σαν τάξιμο. Άλλοι πρόσφεραν χρήματα και άλλοι προσωπική εργασία και η εκκλησία ξαναχτίστηκε. Δε γνώριζε όμως κανείς από εμάς σε ποιόν άγιο ήταν αφιερωμένη πριν χαλάσει, ούτε κανείς από τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού μπόρεσε να μας δώσει απάντηση σ’ αυτό. Αποφασίσαμε τότε να αφιερώσουμε την εκκλησία αυτή για να τιμάται κάποιος ντόπιος άγιος. Έτσι διαλέξαμε και την αφιερώσαμε στον Άγιο Νικόλαο τον Κουρταλιώτη".

Έκτοτε η εκκλησία γιορτάζει και λειτουργείται κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου.

Ρέθυμνο 04/03/2011

Γιώργης Ν. Τσιγδινός


 
FacebookYoutubeWikipedia
kissoscrete.gr
Μηνύματα Συλλόγου

Πρόσκληση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κισσού προσκαλεί τα μέλη του στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κισσού, στις 16 Αυγούστου 2020.Η ώρα προσέλευσης ορίζεται στις 11:00, ώστε να εξοφληθούν οι ετήσιες συνδρομές και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση

Υπενθυμίζεται στα μέ....

Readmore..

Επιχειρήσεις Κισσανών
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση